Simply.com is available in english

Udostępnianie konta i dostęp dewelopera

Dowiedz się, jak bezpiecznie udostępniać dostęp do konta, ustawiać role użytkowników i zarządzać logowaniami FTP lub WordPress w Simply.com.

Som właściciel webhostingu możesz potrzebować udostępnić innym dostęp do swojego konta i webhostingu. Może to być deweloper lub osoba, która ma pomóc w zarządzaniu domeną i webhostingiem. W Simply.com jest to łatwe i bezpieczne dzięki naszemu systemowi użytkowników. Ten artykuł opisuje, jak to zrobić i na co należy zwrócić uwagę, aby uniknąć problemów.

Dostęp użytkowników

W Simply.com masz konto, które może zawierać jedną lub więcej domen i webhostingów. Aby uzyskać dostęp do swojego konta, używa się loginu, zwanego również użytkownikiem Simply.com.
Wielu użytkowników może mieć dostęp do jednego konta, aby wspólnie zarządzać domenami. Dostęp użytkowników do konta jest zarządzany w panelu kontrolnym, wybierając Konto w menu po lewej, a następnie Administracja kontem.

Pod nagłówkiem „Użytkownicy” można zobaczyć, które osoby mają dostęp do danego konta. Dostępny jest także przycisk „Dodaj dostęp użytkownika”, za pomocą którego można wysłać zaproszenia do nowych użytkowników lub przyznać istniejącym użytkownikom dostęp do konta. Każdy użytkownik ma również czerwony krzyżyk, którym można usunąć dostęp tego użytkownika do konta.

Najlepsze praktyki

  • Nigdy nie dawaj dostępu osobie, której nie ufasz.
  • NIGDY nie udostępniaj swojego loginu użytkownika Simply.com innym.
  • Wszyscy użytkownicy mają te same uprawnienia w zakresie administracji kontem i produktami na nim.
  • Pamiętaj, aby usunąć dostęp użytkownika, jeśli dana osoba potrzebuje go tylko tymczasowo.
  • Wszyscy użytkownicy mają dostęp do hasła produktu (FTP, MySQL itp.). Zawsze zmieniaj hasło, gdy usuwasz dostęp użytkownika.
  • Wszyscy użytkownicy mają dostęp do wszystkich produktów na koncie. Jeśli dana osoba potrzebuje dostępu tylko do jednej domeny, zalecamy przeniesienie tej domeny na jej własne konto, do którego może uzyskać dostęp. Możesz przeczytać, jak przenieść produkt w naszym FAQ
  • Aby jak najlepiej zabezpieczyć własny login, zdecydowanie zalecamy włączenie logowania dwuskładnikowego w swoim koncie. Obsługujemy logowanie dwuskładnikowe za pomocą aplikacji uwierzytelniających, takich jak Authy, Google Authenticator, Microsoft Authenticator itp. Logowanie dwuskładnikowe włącza się w panelu kontrolnym, klikając swoją nazwę użytkownika w prawym górnym rogu i wybierając „Profil użytkownika”. Na kolejnej stronie znajduje się przycisk do aktywacji dwuskładnikowego pod nagłówkiem „Bezpieczeństwo”.

Role użytkowników

Kiedy dodajesz nowych użytkowników do swojego konta, możesz wybrać, jaki poziom dostępu użytkownik ma mieć do zmiany konta i domen.

Oferujemy 3 poziomy dostępu użytkownika:

Administrator

Pełny dostęp do konta i produktów. Administrator może zmieniać zarówno informacje o koncie, jak i konfigurację domen, stron internetowych, DNS itp.

Jako administrator możesz również zapraszać nowych użytkowników i wybierać, jaki rodzaj dostępu mają otrzymać.

Deweloper

Jako deweloper nie możesz zmieniać informacje na koncie ani dodawać nowych użytkowników. Deweloper może jednak nadal przeglądać informacje na koncie.

Deweloper ma pełny dostęp do produktów na danym koncie i może w pełni korzystać z funkcji w panelu kontrolnym, takich jak zmiana DNS, instalacja 1‑Click, edycja plików przez File Manager itp.

Członek

Członkowie mają wyłącznie dostęp do odczytu informacji na koncie i produktach; nie mogą wprowadzać zmian.

Inny dostęp

W niektórych przypadkach dana osoba prawdopodobnie nie potrzebuje pełnego dostępu do Twojego konta w Simply.com. Może to być na przykład deweloper, który potrzebuje jedynie dostępu FTP lub logowania do WordPress (lub innego CMS).

Logowanie FTP

FTP zapewnia dostęp do przesyłania, usuwania i edytowania plików na Twojej stronie. Niektórzy deweloperzy mogą zadowolić się logowaniem przez FTP, aby wprowadzić niezbędne zmiany.
Jeśli tak jest, potrzebują jedynie nazwy użytkownika i hasła FTP. Każdy webhosting ma jedno konto FTP. Dane logowania znajdziesz w panelu kontrolnym pod Administracja -> Dane logowania, po wybraniu swojego webhostingu.
Jeśli udostępniłeś dane FTP deweloperowi i zakończył on pracę, zalecamy zmianę hasła. Zrobić to można w Administracja -> Zmień hasło.
Uwaga, dostęp FTP umożliwia również podgląd ewentualnych haseł znajdujących się w plikach na webhostingu, a także modyfikację i umieszczanie plików na webhostingu.

Dostęp do WordPress

Strony WordPress mają własny, oddzielny system użytkowników. Jeśli chcesz wprowadzić zmiany na stronie WordPress, zazwyczaj wystarczy utworzyć użytkownika w WordPress, aby uzyskać dostęp do tworzenia nowych wpisów i stron lub modyfikacji wyglądu strony.
Aby przyznać dostęp do strony WordPress, zaloguj się do panelu administracyjnego WordPress. W menu Użytkownicy wybierz Dodaj nowego. Wypełnij nazwę użytkownika, e‑mail, hasło itp., aby utworzyć nowe konto, które następnie możesz przekazać osobie.
Zalecamy zaktualizowanie hasła przy pierwszym logowaniu.

WordPress posiada różne role, które dają dostęp do różnych funkcji na stronie. Rola „Admin” ma pełny dostęp, natomiast „Autor” może na przykład tylko dodawać i zarządzać wpisami. Możesz przeczytać o różnych rolach w WordPress

Artykuły z kategorii pomocy technicznej: Ogólne