Sdílení účtu a přístup pro vývojáře
Takto snadno a bezpečně poskytnete vývojáři přístup k vašemu účtu a webhostingu u Simply.com pomocí uživatelských rolí, FTP přihlášení nebo WordPress uživatelů.
Jako majitel webhostingu se můžete setkat s potřebou poskytnout jiným přístup ke svému účtu a webhostingu. Může to být vývojář nebo osoba, která má pomoci se správou domény a webhostingu. U Simply.com je to snadné a bezpečné díky našemu uživatelskému systému. Tento článek popisuje, jak to můžete udělat a na co je třeba dávat pozor, abyste se ochránili před problémy.
Uživatelský přístup
U Simply.com máte svůj účet, který může obsahovat jednu nebo více domén a webhostingů. Pro přístup ke svému účtu se používá přihlášení, nazývané také Simply.com uživatel.
Více uživatelů může mít přístup k účtu, takže domény lze spravovat společně. Uživatelský přístup k účtu se spravuje v kontrolním panelu výběrem položky Účet v levém menu a následně Správa účtu.
Pod nadpisem „Uživatelé“ lze vidět, které osoby mají přístup k danému účtu. Kromě toho je zde tlačítko „Přidat uživatelský přístup“, pomocí kterého lze posílat pozvánky novým uživatelům nebo poskytnout přístup k účtu stávajícím uživatelům. Každý uživatel má navíc červený křížek, který lze použít k odebrání přístupu daného uživatele k účtu.
Osvědčené postupy
- Nikdy neposkytujte přístup osobě, které nedůvěřujete.
- Své přihlašovací údaje k Simply.com uživateli NIKDY s nikým nesdílejte.
- Všichni uživatelé mají stejná práva, pokud jde o správu účtu a produktů na něm.
- Nezapomeňte uživatelský přístup poté odebrat, pokud má osoba přístup pouze dočasně.
- Všichni uživatelé mají přístup k heslům produktů (FTP, MySQL atd.). Pokud odeberete uživatelský přístup, vždy změňte heslo.
- Všichni uživatelé mají přístup ke všem produktům na účtu. Pokud má mít osoba přístup pouze k jedné doméně, doporučujeme převést tuto doménu na vlastní účet dané osoby, ke kterému jí lze poskytnout přístup. Jak se produkt převádí, si můžete přečíst v našich FAQ
- Pro co nejlepší zabezpečení vlastního přihlášení důrazně doporučujeme aktivovat dvoufaktorové přihlášení u svého uživatele. Dvoufaktorové přihlášení podporujeme prostřednictvím autentizačních aplikací, jako jsou Authy, Google Authenticator, Microsoft Authenticator atd. Dvoufaktorové přihlášení se aktivuje v kontrolním panelu kliknutím na uživatelské jméno vpravo nahoře a výběrem položky „Uživatelský profil“. Na následující stránce je pod nadpisem „Zabezpečení“ tlačítko pro aktivaci dvoufaktorového přihlášení.
Uživatelské role
Při přidávání nových uživatelů ke svému účtu máte možnost zvolit, do jaké míry může uživatel měnit účet a domény.
Nabízíme 3 úrovně uživatelského přístupu:
Administrátor
Plný přístup k účtu a produktům. Administrátor může měnit jak údaje účtu, tak nastavení domén, webu, DNS atd.
Administrátor může rovněž zvát nové uživatele a vybírat, jaký typ přístupu mají mít.
Vývojář
Vývojář nemůže měnit informace na účtu ani přidávat nové uživatele. Vývojář však stále může zobrazit údaje na účtu.
Vývojář má plný přístup k produktům na daném účtu a může plně využívat funkce kontrolního panelu, jako je změna DNS, 1‑Click‑instalace, změna souborů prostřednictvím File Manageru atd.
Vývojář nemůže u domén získat auth-id.
Člen
Členové mají výhradně přístup ke čtení údajů na účtu a produktech; nemohou provádět žádné změny.
Jiný přístup
V některých případech osoba pravděpodobně nepotřebuje plný přístup k vašemu účtu u Simply.com. Může to být například vývojář, který má mít pouze FTP přístup, nebo který má mít přihlášení k WordPressu (nebo podobnému CMS).
FTP přihlášení
FTP umožňuje nahrávat, mazat a upravovat soubory na vašem webu. Někteří weboví vývojáři se pro provedení potřebných změn mohou spokojet pouze s přihlášením k FTP.
V takovém případě stačí, aby měli uživatelské jméno a FTP heslo. Každý webhosting má jedno přihlášení k FTP. Přihlašovací údaje najdete v kontrolním panelu pod položkou Správa -> Přihlašovací údaje poté, co vyberete svůj webhosting.
Pokud jste s vývojářem sdíleli FTP údaje a on s nimi skončil, doporučujeme heslo změnit. To se provede pod položkou Správa -> Změnit heslo.
Vezměte na vědomí, že FTP přístup také umožňuje zobrazit případná hesla, která mohou být uložena v souborech na webhostingu, a také soubory měnit a na webhosting nahrávat další soubory.
Přístup k WordPressu
Weby ve WordPressu mají vlastní oddělený uživatelský systém. Pokud má být na webu ve WordPressu provedena změna, obvykle stačí vytvořit uživatele ve WordPressu, čímž lze získat přístup k vytváření nových příspěvků a stránek nebo ke změně designu webu.
Pro přidělení přístupu k webu ve WordPressu se musíte přihlásit do administrace WordPressu. V menu pod položkou Uživatelé můžete zvolit Přidat nového. Zde se vyplní uživatelské jméno, e-mail, heslo atd., čímž se vytvoří nové přihlášení, které lze následně předat dané osobě.
Doporučujeme, aby si osoba při prvním přihlášení změnila heslo na vlastní.
WordPress má řadu různých rolí, které poskytují přístup k různým funkcím na webu. Role „Admin“ má plný přístup, zatímco „Autor“ může například pouze přidávat a spravovat příspěvky. O jednotlivých rolích si můžete přečíst u WordPressu
Článek z kategorie podpory: Obecné